Οικία Σπυρίδωνα Μεταξά (Μέγαρο Μεταξά)

2820

Η οικία του Σπυρίδωνα Α. Μεταξά σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Εrnst Ziller και οικοδομήθηκε κατά το διάστημα 1897-1899. Το Μέγαρο ανήκε στον Σπυρίδωνα Μεταξά, ιδρυτή της μετέπειτα παγκοσμίου φήμης κονιακοποιίας Μεταξά. Μετα το θάνατό του, η έπαυλη πέρασε στην κατοχή του γιου του Άγγελου Σπ. Μεταξά. Το κτίριο φιλοξένησε στο ισόγειο τμήμα του επιχειρήσεις (επιπλοποιείο), ενώ στους άνω ορόφους λειτουργούσε αρχικά τεχνική σχολή και έπειτα ιδιωτικό σχολείο.

Από το 1976 στέγασε το γνωστό ιδιωτικό νηπιαγωγείο Birds μέχρι περίπου τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όπου παρέμεινε κλειστό. Το κτίριο αποκαταστάθηκε πλήρως την περίοδο 2001-2005. Εκτός από την επισκευή και αποκατάσταση των όψεων του κτιρίου, του εξωτερικού διακόσμου, την επισκευή και την ανά-διαρρύθμιση του εσωτερικού του κτιρίου, προστέθηκαν ένα υπόγειο, δυο νέα κλιμακοστάσια και ανελκυστήρες. Επίσης, κατασκευάστηκε ένα νέο οκταώροφο κτίριο με τρία υπόγεια σε επαφή με το νεοκλασικό διατηρητέο. Μετα την αποκατάσταση του, το επιβλητικό πρώην Μέγαρο Μεταξά πέρασε στα χεριά των επιχειρηματιών αδελφών Γλου, αποτελώντας την έδρα των καταστημάτων ένδυσης Glo Premium. Μετα την οικονομική κατάρρευση των επιχειρήσεων των αδελφών Γλου, το κτίριο προσημειώθηκε από Τραπεζικό Όμιλο (2015), διατέθηκε προς πώληση και αποκτήθηκε εν τέλει από την εταιρία Grivalia Properties (2017). Το Μέγαρο Μεταξά απεικονίστηκε από τον Γιάννη Τσαρούχη στον πίνακα με τίτλο “Το σπίτι του Μεταξά στον Πειραιά”, Μαρούσι 1967, λάδι σε πανί, 115χ157, ιδιωτική συλλογή. Το κτίριο είναι τριώροφο, με σαφή διαχωρισμό του ισογείου από τους δύο ορόφους.

Το κτίριο εμφανίζει στις όψεις του την τριμερή οργάνωση σε βάση, κορμό και στέψη. Το ισόγειο διαμορφώνεται εξωτερικά με μορφή κυφωτής τοιχοποιίας, σε αντίθεση με τους δύο υπερκείμενους ορόφους, που επιχρίονται με κονίαμα, όπου λεπτές σκωτίες δίνουν την εντύπωση ισόδομης τοιχοποιίας. Τα ανοίγματα περιβάλλονται από πεσσούς με επίκρανα, που κοσμούνται με την κεφαλή του Ερμή, και διαθέτουν ξύλινα γαλλικά παραθυρόφυλλα. Τα γωνιακά ανοίγματα στον α’ όροφο επιστέφονται με τμήμα θριγκού και γείσο, ενώ τα ανάλογα στον β’ όροφο, κοσμούνται με αετωματική επίστεψη. Στην όψη επί της λεωφ. Λαμπράκη, τα δύο γωνιακά ανοίγματα του α’ ορόφου εμφανίζουν μικρούς εξώστες με καμπυλόγραμμο κιγκλίδωμα και διακόσμηση με φυτικά μοτίβα και με τις μορφές νεαρών αγοριών, σε αντίθεση με τον εντυπωσιακό επιμήκη εξώστη του β’ ορόφου, που στηρίζεται σε περίτεχνα μαρμάρινα φουρούσια και φέρει κιγκλίδωμα ιδίας μορφολόγησης. Τα δύο ανοίγματα προς τον εξώστη αυτόν, περιβάλλονται εκατέρωθεν από κεραμικούς άτλαντες-ανδρικές μορφές αντί για τις απλές παραστάδες, και επιστέφονται από προεξέχοντα θριγκό με γείσο και διακοσμητικούς οδόντες. Αντίστοιχη είναι και η όψη επί της οδού Βασ. Γεωργίου.

Η είσοδος της οδού Λουκά Ράλλη φέρει μνημειακό πρόπυλο, με μορφές καρυάτιδων να στηρίζουν το επιστύλιο και τον εξώστη. Η μεταλλική εξώθυρα σώζει τα αρχικά του πρώτου ιδιοκτήτη της οικίας, «Σ.Α.Μ.» (Σπυρίδων Α. Μεταξάς). Το δώμα διαθέτει στηθαίο, όπου πεσσίσκοι εναλλάσονται με μπαλούστρα, που κοσμούνται με κεραμικά αγάλματα.

Κτίριο στον χάρτη

Ταυτότητα κτιρίου

μεταφόρτωση...

Φωτογραφίες

Σχέδια

Ιστορικές φωτογραφίες

Εργα τέχνης