Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

1581

Η Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται στο αναστηλωμένο κτίριο του Νεοκλασικού Ταχυδρομείου στη συμβολή των οδών Φίλωνος 29, Καραολή Δημητρίου και Νοταρά.
Πρόκειται για δυόροφο νεοκλασσικό κτίριο με ενδιαφέροντα μορφολογικά στοιχεία, η κατασκευή του οποίου αρχίζει το 1899, με σκοπό να στεγάσει τρεις διαφορετικές υπηρεσίες: Ταχυδρομείο, Τηλεγραφείο, Τηλεφωνείο. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, ανοικοδομήθηκε με βάση τα σχέδια του δημοτικού μηχανικού Εμμανουήλ Παπακωνσταντίνου με πρότυπο το Ταχυδρομικό μέγαρο στη Γενεύη. Η πτέρυγα του Ταχυδρομείου είχε είσοδο από την οδό Φίλωνος, ενώ οι άλλες δύο πτέρυγες είχαν πρόσβαση από την οδό Άρεως,σημερινή Καραολή και Δημητρίου. Σε πρώτη φάση αποπερατώνεται ο κεντρικός πυρήνας και διαµορφώνεται το προαύλιο. Μετά το 1912, η κατασκευή ολοκληρώνεται µε την προσθήκη µίας πτέρυγας µε ηµιώροφο. Η κάτοψη του ισογείου διαμορφώνεται σε ορθογωνικό σχήμα, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται µία ευρύχωρη οκταγωνική αίθουσα, με κάλυψη από µεταλλική υαλόφρακτη στέγη. Η αίθουσα αυτή λειτουργούσε ως χώρος κίνησης για το κοινό, µε τις θυρίδες εξυπηρέτησης να οργανώνονται γύρω απ’ αυτή, σχηµατίζοντας ένα κανονικό παραλληλόγραµµο. Η επικοινωνία µε τα γραφεία που είχαν αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα ήταν εφικτή διαµέσου ενός περιµετρικού διαδρόµου. Υπόγειος χώρος και ηµιώροφος υπήρχαν σε τµήµα της νοτιοδυτικής πλευράς, στην οδό Φίλωνος. Το εξωτερικό περίβληµα του οικοδοµήµατος χαρακτηρίζεται από µνηµειακότητα, καθώς τα δύο επιβλητικά πρόπυλα των εισόδων δεσπόζουν στις δύο επιμήκεις όψεις επί των οδών Φίλωνος και Καραολή & Δημητρίου.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά άρχισε να λειτουργεί το 1957 αρχικά ως τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και από το 1985 ως ανεξάρτητο τμήμα. Στη πλούσια συλλογή της περιλαμβάνονται 837 πίνακες γνωστών νεοέλληνων ζωγράφων (όπως οι Νικόλαος Λύτρας, Μιχαήλ Οικονόμου, Κων/νος Μαλέας, Κων/νος Ρωμανίδης, Αλέξανδρος Χριστοφής κλπ), καθώς και πολλών νεότερων καλλιτεχνών. Περιλαμβάνει επίσης γλυπτά του Γεωργίου Καστριώτη (1899-1969), κ.ά., Συλλογή Πάνου Αραβαντινού (1884-1930), (σκηνογραφίες,πορτραίτα). Η Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά επίσης στεγάζει την συλλογή 80 γλυπτών του Γ. Καστριώτη (1899-1969), έργα του λαικου καλλιτέχνη Σ. Λαζάρου (1916-1980), την συλλογή του Πάνου Αραβαντινού καθώς και τη δωρεά προσωπικών αντικειμένων του σπουδαίου Έλληνα ηθοποιού Μάνου Κατράκη.

Κτίριο στον χάρτη

Ταυτότητα κτιρίου

μεταφόρτωση...

Φωτογραφίες

Σχέδια

Ιστορικές φωτογραφίες

Εργα τέχνης